Ry's bedste andelsboligforening
Ry's bedste andelsboligforeningAndelsboligforeningen Tippethøj i RyRy's bedste andelsboligforening
Ry's bedste andelsboligforening

Vedligehold af vinduer

 

 

Andelshaveren er forpligtede til at vedligeholde egetræsvinduerne i sin bolig. Følg vejledningen herunder, der er udarbejdet af bestyrelsen.

Udvendig behandling

Vores egetræsvinduer skal holdes mættede med olie. Oliebehandlingen er nødvendig for at påføre træet et UV-filter, da solen ellers vil nedbryde træet (som vores hud har brug for solcreme for ikke at blive ødelagt), samt for at forhindre træet i at tørre ud.

Generelt gælder, at overskydende olie skal aftørres efter påføring (ellers vil træet få et skjoldet udseende). De sorte gummilister skal ligeledes aftørres, hvis man kommer til at påføre dem olie. For at undgå dette har foreningen købt to store spatler, som man kan holde foran gummilisten i forbindelse med påføring.

Vær opmærksom på, at våde olieklude kan være selvantændende.

Der er forskel på holdbarhed og egenskaber af forskellige olietyper. Herunder er samlet lidt information.

Anbefalet behandling - udvendig

Foreningen indkøber hvert år olie og pensler til behandling af vinduer (står i skuret).

Vinduerne bør behandles 1-2 gange årligt for optimalt vedligehold. Vinduer mod syd er mest belastede.

Evt. løs olie afslibes pletvis, efterfølgende bør disse pletter have 1 x olie. Resten af træet slibes let med sandpapir (foreningen har en trekantsliber, man køber selv sandpapir). Al træet påføres 1 x olie, overskydende olie aftørres.

Træ behandlet med oliebaseret træbeskyttelse kan genbehandles med vandbaseret træbeskyttelse. Men oliebaseret træbeskyttelse fungerer ikke på træ, som tidligere er behandlet med vandbaseret træbeskyttelse.

Nano-olier, en anden mulighed, men...

Der er kommet olier på markedet baseret på nano-teknologi. nano-olier er påvist at være mere vandafvisende, har bedre solbeskyttelse, og er mere holdbare end øvrige olier. Til gengæld kender man endnu ikke de sundheds- og miljømæssige konsekvenser. Det anbefales, at undgå hudkontakt med den våde olie (brug handsker). Der er også mistanke om større sundhedsrisiko ved slibestøv fra nano-behandlet træ.

Al gammel olie skal afslibes inden man skifter til nano-olie.

Ved genbehandling skal der slibes grundigt ned for at nano-olien tager ved (der skal ikke slibes i bund, men den normale nedslibning af ru overflader med fint sandpapir er utilstrækkelig). Der kan ikke genbehandles med andre olietyper ovenpå nano-behandlet træ.

I forhold til vores store sydvendte vinduespartier er det værd at vide at vandbaserede olier har et bedre UV-filter (solfaktor ca.7) end terpentinbaserede olier (solfaktor ca.2). Til sammenligning er nano-olier op mod faktor 50, men som nævnt er arbejdet også mere omfattende

Indvendig behandling

På indvendig side behandles vinduerne, når de synes tørre eller, hvis de har fået fugt pga. kondens. Kondensvand bør altid aftørres for ikke at lave sorte skjolder på træet. Er der allerede kommet sorte fugtskjolder, kan de fjernes på følgende måde:

Skjolderne afvaskes forsigtigt med trærens eller oxalsyre. Oxalsyre kan købes i en tømmerhandel, hos materialisten eller i en farvehandel. Anvendes oxalsyre bør man starte forsigtigt med en tynd opløsning. Laves opløsningen for stærk, risikerer man at fjerne al farve. Er man modig kan man starte med 1 del oxalsyre til 4 dele vand Eftervask træ og vinduer med rent vand, for ikke at mattere glasset. Slib evt. skjolderne let inden påføring af olie.

Anbefalet behandling - indvendig

Skovgaard og Frydenbergs træolie fås hos Flügger. Indeholder ikke fungicider, og hæmmer derfor ikke skimmelvækst. Overskydende olie aftørres.

Ved kondensproblemer anbefales at bruge træolie til udendørsbrug, da det indeholder fungicider (svampedræbende middel), hvilket kan værre nyttigt, hvis vinduerne får sorte skjolder. Brugen af midler, der indeholder fungicider, indendørs bør begrænses.

Tilbage

 

 

ABF Tippethøj Skæphøj 50-94 8680 Ry